A e dini si lindi historia e kravatës?

Si një aksesor plotësues me rëndësi, asnjë këmishë nuk është e plotë pa kravatë. Ajo shton klasin dhe sofistikimin. Por a e keni pyetur ndonjëherë veten pse mbajmë kravata? Ato nuk na japin rehati. Atëherë, pse na pëlqen t’i vendosim?

Shumica e historianëve pajtohen se kravata ka origjinën në shekullin e 17-të, gjatë luftës 30 vjeçare në Francë. Mbreti Louis XIII punësoi mercenarë kroatë të cilët mbanin një copë pëlhure në qafë si pjesë e uniformës së tyre.

Pra kravatat kishin një funksion! Ato ishin përdorur për të lidhur pjesën e sipërme të xhaketave të tyre. Por ato gjithashtu patën një efekt mjaft dekorativ. Një detaj që Mbreti Louis e pëlqeu mjaft. Në fakt i pëlqente aq shumë sa që i bëri këto kravata një pajisje shtesë të detyrueshme për mbledhjet Mbretërore.

Kravata u emërua “La Cravate” për nder të ushtarëve kroatë. Që nga shekulli i 17-të, kravata ka pësuar shumë ndryshime, shpesh delikate, por të gjitha të rëndësishme.

Vitet 1920 ishin një dekadë e rëndësishme për kravatat e burrave. Një prodhues kravatesh me emrin Jesie Langsdorf shpiku një mënyrë të re për prerjen e rrobave kur ndërtonte një kravatë. Kjo çoi në krijimin e nyjeve të ndryshme.

Papjonet ishin të rezervuara për raste zyrtare ndërsa kravatat ishin zgjedhja mbizotëruese për zotërinjtë.

Papjonet ishin një mënyrë për zotërinjtë për të shprehur anën e tyre artistike, gjatë lëvizjes Art Deco, lidhjet u bënë më të gjera dhe më të guximshme, duke shprehur modele që pasqyrojnë Art Deco. Lidhjet vazhduan të bëhen më të guximshme dhe më të gjalla pas përfundimit të luftës. Ato shfaqën modele që binin në sy dhe u bënë një copë e rëndësishme.

Është përfolur se lidhjet ‘e dobëta’ u shpikën ndërsa prodhuesit u mungonte pëlhura, kështu që përdorën copat e fundit për të formuar një kravatë! Lëvizja ‘e dobët’ e kravatës mori një kthesë në vitet ’60 kur disa burra vendosnin kravata të gjera. Këto u njohën si ‘Lidhjet Kipper’ dhe ato u përqafuan plotësisht gjatë viteve ’70!

Ndërsa koha kalonte, më shumë materiale ishin rregullisht në dispozicion për prodhuesit e kravatave. Vitet ’80 panë rishfaqjen e kravatës së thjeshtë së bashku me “Kipper Tie”.

Sot, kravatat janë në dispozicion në shumë gjerësi, prerje, pëlhura dhe modele të ndryshme.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button