Cilat Janë Shtetet Besnike Të Produkteve Shqiptare?

Eksportet shqiptare drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës u rritën me rreth 600 milionë lekë gjatë 5 muajve të parë të këtij viti, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Referuar statistikave të publikuara nga INSTAT mbi tregtinë e jashtme, eksportet drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës llogariten gjatë periudhës janar-maj 1.9 miliardë lekë nga 1.3 miliardë lekë që ishin në 5-mujorin e 2020-ës.

Ndërkohë, rritje të ndjeshme kanë patur edhe importet nga SHBA. Sipas të dhënave importet arritën në 5.4 miliardë lekë gjatë 5-mujorit të parë të këtij viti, nga 3.7 miliardë lekë që ishin për 2020-ën.

Shqipëria eksporton drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës një gamë të gjerë produktesh, kryesisht produkte ushqimore, bimë mjekësore dhe metale.

Madje, Shqipëria konsiderohet një tregtues i rëndësishëm i bimëve mjekësore në tregun amerikan. Rritja e eksporteve është favorizuar edhe nga heqja e taksës doganore. Që prej vitit 2012, Shqipëria ka hyrë në listën e 128 vendeve që mund të përfitojnë nga një sistem preferencial që eliminon taksën doganore për një listë të gjatë produktesh.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button