Danimarka bëhet vendi i parë në Europë që hap shkollat

Fëmijët deri në moshën 11 vjeç po kthehen në çerdhe dhe shkolla në të gjithë Danimarkën, pasi qeveria bëhet e para në Evropë që qetëson kufizimet e koronavirusit në arsim.

Kryeministri Mette Frederiksen mirëpriti fëmijët ndërsa shkuan përsëri në shkollë në kryeqytetin Kopenhagen.

Danimarka ishte ndër vendet e para në Evropë që vendosi një bllokim, me shkollat ​​të mbyllura në 12 mars.

Shkalla e infeksionit ka qenë e ulët por kritikët paralajmërojnë se strategjia është e rrezikshme.

Masa e Danimarkës erdhi ndërsa shefi i Komisionit Evropian Ursula von der Leyen caktoi një plan udhërrëfyes të Mërkurën për një heqje graduale të kufizimeve në bllokun 27-shtetesh, por e bëri të qartë se nuk ishte një sinjal për të vepruar menjëherë.

Ajo përcaktoi kushtet kryesore që përfshijnë një rënie të konsiderueshme në përhapjen e Covid-19, kapacitetin në sistemin shëndetësor, mbikëqyrjen dhe monitorimin. Një konferencë e donatorëve do të zhvillohet në internet për qeveritë dhe organizatat që të zotohen para në kërkim të një vaksine, shtoi zonja von der Leyen.

Vende të tjera përveç Danimarkës kanë lëvizur për të qetësuar masat e bllokimit këtë javë:

-Austria hapi mijëra dyqane më të vogla të Martën

-Spanja ka lejuar punëtorët jo-thelbësorë të kthehen në punë pas një pauzë dy-javore

-Libraritë italiane dhe dyqanet e veshjeve për të rinjtë kanë rihapur dyert e tyre në disa rajone

SCAN

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button