Ekspertiza e FMN: Ekonomia botërore do të ulet me 3%, por me shpresa rimëkëmbje në 2021, nëse rihapet ekonomia

Në perspektivën ekonomike botërore, të Fondit Monetar Ndërkombëtar, Shefja Ekonomiste Gita Gopinath parashikoi një rritje globale negative 3% për vitin 2020, e ndjekur nga një “rimëkëmbje e pjesshme” me 5.8% në 2021, me kusht që vendet të rihapen në gjysmën e fundit të këtij viti, duke theksuar se tregjet globale po dëmtohen drejt “recesionit më të keq që nga Depresioni i Madh”.

Këto numra – një largim i konsiderueshëm nga parashikimi i rritjes ekonomike të janarit prej 3.3% – supozojnë një “skenar bazë” nëse vendet rifillojnë aktivitetin normal ekonomik, dhe llojet financiare në shkallë të gjerë, si falimentimet e firmave, mund të kufizohen.

Evropa dhe Shtetet e Bashkuara mund të presin të jenë veçanërisht të goditura këtë vit me norma negative rritjeje përkatësisht prej 5.8% dhe 9.1%.

Ka shumë të ngjarë që këtë vit ekonomia globale të përjetojë recesionin e saj më të keq që nga Depresioni i Madh, duke e tejkaluar atë të krizës financiare globale një dekadë më parë,” tha Gopinath.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button