Foto nga Haxhi në Mekë / Lejohen vetëm të vaksinuarit

Pelegrinët filluan të mbërrijnë të shtunën, në Mekë  për Haxhin e dytë që do të ndodhë në kushte pandemie, që nga fillimi i Covid-19.

Haxhi fillon sot, 18 korrik dhe përkon me  datën 8 të Dhul al-Hixhah, muaji i dymbëdhjetë dhe i fundit në kalendarin hënor islamik, i cili zhvendoset 10-12 ditë më herët çdo vit. Kjo do të thotë që hera tjetër që Haxhi do të fillojë pas 18 korrikut do të jetë në vitin 2054, pra pas 33 vitesh.

Për shkak të pandemisë së koronavirusit, asnjë pelegrin i huaj nuk do të lejohet të kryejë Haxhin edhe këtë vit,pasi Arabia Saudite e  kufizoi pelegrinazhin vjetor, duke lejuar të marrin pjesë maksimumi 60,000 qytetarë të vaksinuar midis moshës 18 dhe 65 vjeç.
Pelegrinët që udhëtojnë në vendin më të shenjtë të Islamit pritet të mbajnë distancë sociale dhe të maska ​​në fytyrën.

Haxhi është një nga pesë detyrat e Islamit dhe një ndër obligimet që kryhen një herë në jetë për të gjithë myslimanët , që janë të aftë për ta kryer pelegrinazhin.
Para pandemisë, rreth 2.5 milionë pelegrinë zbrisnin në Mekë për Haxhin pesë-ditor.

Në vitin 2020, vetëm 10,000 qytetarë dhe banorë sauditë u lejuan të kryejnë pelegrinazhin vjetor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button