Gjermania merr sot presidencën 6-mujore të BE-së, publikohet programi i rimëkëmbjes, në krye Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut

Angela Merkel

Sot Gjermania merr përsipër presidencën gjashtëmujore të Bashkimit Evropian dhe nën moton “Së bashku për rimëkëmbjen e Evropës”, ka krijuar zonat e saj të fokusit.

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, ka përgatitur një plan të rimëkëmbjes ekonomike për të kaluar krizën e coronavirusit, por, ndërsa flitet për një perspektivë të besueshme të pranimit në BE për vendet e Ballkanit Perëndimor, bie në sy fakti që aty Kosova nuk përmendet fare, ndërsa Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut janë në krye.

“… Ne po veprojmë në mënyrë aktive për negociatat e pranimit të vazhdueshëm me Serbinë dhe Malin e Zi dhe po përgatitemi për fillimin e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut duke hartuar kornizën e negociatave për këto dy vende, duke marrë parasysh metodologjinë e re të zgjerimit.

Vetëm duke parandaluar virusin COVID-19 në një afat të gjatë, duke investuar në ekonominë e Evropës, duke shfrytëzuar plotësisht potencialin tonë novator dhe forcimin e kohezionit shoqëror, Bashkimi Evropian dhe shtetet anëtare të tij mund ta kapërcejnë krizën në mënyrë efektive dhe të përhershme. Gjatë Presidencës së Këshillit të Bashkimit Evropian të Gjermanisë, ne do të bëjmë gjithçka që mundemi për të arritur së bashku me këtë detyrë – të merremi së bashku dhe në mënyrë të synuar dhe të ndihmojmë Evropën të shërohet. Objektivi ynë është që Evropa të dalë më e fortë, më e qëndrueshme dhe më e drejtë nga kjo krizë.

Gjermania është angazhuar për miratimin e shpejtë të Kornizës Shumëvjeçare Financiare (MFR) dhe krijimin e shpejtë të një fondi të rimëkëmbjes në mënyrë që të sjellë rimëkëmbjen e qëndrueshme ekonomike dhe sociale me investime ambicioze në mbrojtjen e klimës, kërkimin shkencor dhe transformimin dixhital. Në këtë mënyrë, Bashkimi Evropian mund të adresojë sfidat e paraqitura nga kjo krizë dhe të ndjekë qëllimet e tij strategjike afatgjata në një botë me ndryshim të shpejtë dhe me energji të përtërirë.

Gjermania është e angazhuar për një rend ndërkombëtar bazuar në rregulla dhe të drejta të njeriut në të cilat Bashkimi Evropian luan një rol në formësimin e standardeve dhe normave në të gjithë botën.

Dialogu politik mbi shtetin e së drejtës do të forcohet midis shteteve anëtare në një afat të gjatë me diskutime gjithëpërfshirëse mbi bazën e Raportit të ri të Komisionit për Sundimin e Ligjit.

Bisedimet intensive për marrëdhëniet me Mbretërinë e Bashkuar do të zhvillohen deri në fund të vitit, të cilat do të zhvillohen në emër të Bashkimit Evropian nga kryenegociatori i BE, Michel Barnier. Gjermania do të punojë për të siguruar kohezionin e vazhdueshëm të BE27. Objektivi ynë është një marrëveshje tërheqëse për të dy palët në bazë të Deklaratës Politike të dakorduar bashkërisht”, thuhet në pikat e programit të Presidencës gjermane të Këshillit të Bashkimit Evropian.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button