I riu i padiplomuar bëhet ekspert prestigjioz në fushën e ekonomisë – Si e arriti këtë sukses?

Nathan Tankus, 28 vjeç, nuk e ka mbaruar studimin e tij universitar në Kolegjin e Drejtësisë Penale John Jay City të New York City. Sidoqoftë, ai ka zotëruar njohuri të mjaftueshme për ekonominë dhe financat duke u bërë një komentues i ndjekur gjerësisht për Rezerva Federale.

Tankus ndërtoi një prezencë në internet ngadalë që nga viti 2015, por vetëm në vitin e kaluar ai e zgjeroi audiencën e tij me zhytje të thella në mekanikën monetare. Në shtator ai diagnostikoi shpërnguljet në tregun e siguruar të huadhënies që detyroi Fed të rifillojë blerjen e bonove të Thesarit në një shkallë masive. Këtë vit ai shkroi një seri postimesh të hollësishme të quajtura ‘Shënime mbi Krizat’, të cilat shpjeguan veprimet e Fed për të luftuar recesionin Covid-19.

“Ai ka shumë njohuri të mira për mekanizmat e sistemit monetar,” thotë David Beckworth, një studiues i lartë kërkimor në Mercatus Center të Universitetit George Mason.

Askush nuk është më i befasuar nga fama e tij sesa Tankus vetë, i cili më në fund mund të përballojë të zhvendoset nga banesa e familjes në Manhattan, ku ai u rrit. “Ishte një përvojë plotësisht e mahnitshme, e çuditshme”, thotë Tankus.

Tankus po ndiqte Shkollën e Mesme të Akademisë Urbane në Manhattan në 2008 dhe 2009. Gjatë pushimeve të tij verore në vitin 2009 ai studioi një libër: ‘Historia Monetare të Shteteve të Bashkuara’, një punë magjepsëse nga ekonomistët konservatorë Milton Friedman dhe Anna Schwartz. “Vazhdova ta lexoja vazhdimisht derisa e zotërova tërësisht”. thotë ai. Ai ishte akoma në shkollë të mesme kur u ekspozu ndaj hipotezës së paqëndrueshmërisë financiare të Hyman Minsky dhe teorisë moderne monetare.

Por ai ende nuk e ka marrë diplomën e tij – e cila i duhet para se të mund të bëjë atë që dëshiron të bëjë: Të studiojë për një Ph.D. juridik në Universitetin e Manchester në Mbretërinë e Bashkuar. Pse juridik? “Kam arritur në një pikë të caktuar ku kuptova se debatet rreth origjinës së parave nuk mund të zgjidheshin brenda ekonomisë. Ekzistojnë pyetje ligjore dhe historike.”, shprehet Tankus, shembulli më i mirë modern se shkolla duhet shoqëruar gjithmonë me iniciativë personale, drejt udhës së suksesit.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button