Identifikimi i shenjave te autizmit tek bebet

Identifikimi i shenjave te autizmit tek bebet

Shkaku i autizmit nuk dihet saktësisht. Pikëpamja e pranuar përgjithësisht është se autizmi eshtë shkaktuar nga disa probleme nervore që ndikojnë në strukturën dhe funksionin e trurit. Autizmi dhe çrregullimet e zhvillimit supozohet se kanë të njëjtin kuptim në shoqëri. Autizmi është vetëm një nga nënklasat e çrregullimeve të zhvillimit. Autizmi nuk duhet të konsiderohet si sëmundje. Nuk buron as nga një gabim që nëna bëri gjatë shtatëzënësisë ose periudhës së zhvillimit të foshnjave.
Gjenet ose faktorët mjedisorë që shkaktojnë autizmin ende hetohen. Autizmi nuk ka të bëjë me asnjë gjuhë, fe, racë apo status. Rreziku i autizmit mund të shihet tek çdo individ dhe tek fëmija i çdo individi.

Shenjat e hershme të autizmit tek foshnjat

Vezhgoni sjelljet dhe pikat kyce te zhvillimit të foshnjës sipas modeleve te mëposhtme: – foshnjat duhet të shikojnë në fytyrë dhe të bëjnë kontakt me sy në muajin e parë – buzëqeshje në muajin e dytë – ndjek objektin në muajt në vijim dhe reagon ndaj stimujve të dëgjimit -aftësitë e të kuptuarit duhet të fillojnë të formohen pas muajit të 3-të – ata duhet të qartesojne shprehjet e tyre te fytyres pas muajit të 4- te leshojne tinguj gjuhesore në muajin e 6-të dhe të përpiqen të imitojnë atë që është thënë pas muajit te 7-te.
Përveç kësaj, foshnjat duhet të përqafojnë personin që kujdeset për të pas muajit të 10-të.
Nese vini re qe foshnja juaj nuk po ndjek kete zhvillim, eshte koha te drejtoheni te specialist te fushes per te kerkuar ndim

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button