InteresanteDel DOKUMENTI/ Si u arrestua Enver Hoxha duke shitur mish derri me krimba dhe djathë të prishur

Akademia e Shkencave është angazhuar në një projekt të ri për rishkrimin e historisë e cila do ti kushtojë taksapaguesve shqiptarë plotë 3 milionë euro. Sipas historianëve të angazhuar në këtë proces, kanë dalë në dritë një seri faktesh të reja të cilat duhet të përfshihen në Historinë e Shqipërisë dhe mënjëherë debatet kanë qenë të forta sidomos për qasjen ndaj figurave gjatë luftës së dytë botërore e më pas.

Por së fundmi në rrjetet sociale është publikuar një dokument i vitit 1940 ku shfaqet një raport i policisë së Tiranës për ndalimin e Enver Hoxhës. Faktet që pasqyrohen në këtë dokument janë mjaft interesante për të kuptuar të shkuarën rinore të Enver Hoxhës përpara se ai të angazhohej si pjesë e lëvizjes komuniste në Shqipëri. Sipas këtij procerverbalit të kohës ngjarja ka ndodhur në 7 gusht 1940 ku Enver Hoxha rezulton të jetë një tregtar ambulant që shiste produkte ushqimore të prishura.

Mbajtun me datë 7-8-940 ditën e Mërkurë ora 17.00 në Tiranë kundra të qojtunit Enver Hoxha I biri i Halitit lindun ……. Më 1905, banues në Tiranë. Me profesin Gj. Ushqimore për shkak se në Rruga H. Toptani, i deklaruar në ketravajtje pse iu gjetën 3 (tre) zampe (kamb derri) të prishuna me krymbe qi i kishte ekspozue për shitje si dhe 2 (dy) kutije me copë djathi të firmës Bell Paese të prishun me erë të keqe”.

Ky dokument tregon se Enver Hoxha ka qenë në fillimet e tij një shitës ambulant aspak skrupuloz i cili 5 vjet më pas mori pushtetin dhe sundoi për 40 vjet me grusht të hekurt Shqipërinë, kohë gjatë së cilës  ai i serviri vetëm mish me krimba dhe djathë të prishur 1.8 milionë shqiptarëve, ndërsa atyre më me pak fat iu dha në këmbim burgun dhe internimin.

Në këtë pikë, duket se investimi i qeverisë për të rishkruar historinë ia vlen nëse në të shqiptarët do të mësojnë në vitet në vazhdim se ai që i sundoi për 40 vjet nën diktaturën e proletariatit nuk ishte gjë tjetër në fillimet e veta veçse një shitës i paskrupullt i ushqimeve të prishura në pazarin e Tiranës./

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button