Kina tani do të kontrollojë edhe çfarë mendojnë qytetarët

Partia Komuniste e Kinës  ka përcaktuar misionin e radhës për epokën e re – kontrollin e mendjes te 1.4 miliardë kinezëve. Këtë javë, partia publikoi ​​një udhëzim të ri mbi punën jo vetëm në aspektin ideologjik por edhe politik,  e cila  synon jo vetëm anëtarët e saj por edhe “të gjithë shoqërinë”.
Nën udhëheqjen e Presidentit Xi Jinping , partia ka paralajmëruar vazhdimisht kundër “depërtimit” të ideve perëndimore, ka nxitur nacionalizmin agresiv dhe ka kufizuar  liritë akademike dhe të shtypit.

LIVE

Kina tani do të kontrollojë edhe çfarë mendojnë qytetarët

schedule11:43 – 16 Korrik, 2021

Nga Nectar Gan, CNN
Partia Komuniste e Kinës  ka përcaktuar misionin e radhës për epokën e re – kontrollin e mendjes te 1.4 miliardë kinezëve. Këtë javë, partia publikoi ​​një udhëzim të ri mbi punën jo vetëm në aspektin ideologjik por edhe politik,  e cila  synon jo vetëm anëtarët e saj por edhe “të gjithë shoqërinë”.
Nën udhëheqjen e Presidentit Xi Jinping , partia ka paralajmëruar vazhdimisht kundër “depërtimit” të ideve perëndimore, ka nxitur nacionalizmin agresiv dhe ka kufizuar  liritë akademike dhe të shtypit.

Dhe tani, pavarësisht se ka nën kontroll  pothuajse të gjitha format e disidencës, partia është ende e shqetësuar  se populli nuk është plotësisht besnik dhe po fillon një përpjekje të madhe për të kontrolluar edhe çfarë mendojnë njerëzit.
Edhe përpara udhëheqjes së Xi,  Kryetari Mao Zedong  dhe lideri kryesor i tij Deng Xiaoping kishin filozofitë e tyre politike të ngulitura në panteonin teorik të partisë. Që nga viti 2017, doktrina Xi është studiuar shpesh nga kuadrot e partisë në takime dhe kishte një aplikacion të propagandës e krijuar posaçërisht për të dhënë mësime filozofie, raporton abcnews.al
Dhe tani, partia dëshiron që publiku i gjerë të rrisë “identifikimin politik, ideologjik, teorik dhe emocional” me ideologjinë e Xi, sipas direktivës. Gjithashtu pritet që doktrina e Xi, të studiohet në libra shkollorë për tu ngulitur në mendjen e studentëve, sipas Ministrisë së Arsimit.

Në një deklaratë javën e kaluar, ministria tha se shkollat ​​fillore dhe të mesme në të gjithë vendin do të fillojnë të mësojnë libra shkollorë rreth mendimit të  Xi Jinping mbi socializmin dhe  karakteristikat kineze për epokën e re” në shtator.
Vjeshtën e kaluar, dhjetëra universitete – duke përfshirë institucionet e rangut të lartë global si Universiteti i Pekinit dhe Universiteti Tsinghua – filluan kurse në lidhje me doktrinën e Xi. Muajin e kaluar, Komiteti Qendror i partisë miratoi shtatë qendra të reja kërkimore mbi ideologjinë e Xi, duke shtuar 11 të themeluara tashmë.
Qëndra e fundit do ti kushtohet “Mendimit të Xi Jinping mbi Qytetërimin Ekologjik”. Të tjerët u krijuan për studimin e “Mendimi Ekonomik të  Xi Jinping”, “Mendimin e Xi Jinping mbi Diplomacinë” dhe “Mendimin e Xi Jinping mbi Sundimin e Ligjit”.
Wu Qiang, një analist politik në Pekin, tha se fushata është pjesë e lëvizjes së Xi për të konsoliduar më tej pushtetin dhe për të mbështetur mbështetjen publike përpara kongresit të 20-të të partisë vitin e ardhshëm.
Ndërsa mediat ndërkombëtare i janë referuar prej kohësh filozofisë së Xi thjesht si “Mendimi i Xi Jinping”, emri i saj zyrtar ka mbetur i pandryshuar, raporton abcnews.al
Shkurtimi i emrit të tij zyrtar do ta vendoste trashëgiminë e Xi në një bazë të barabartë retorike me Mao, i cili ndërtoi një kult të personalitetit rreth vetes dhe udhëhoqi Kinën deri në vdekjen e tij në 1976.
Ling Li, një ekspert i politikës dhe ligjit kinez në Universitetin e Vjenës, tha se ndryshe nga Kina e Mao, kinezët tani përballen me një rrjedhë të  informacionit digjital, pavarësisht përpjekjeve më të mira të partisë për censurimin.
Prandaj, nëse partia ka vendosur të dalë nga beteja e informacionit si fituese, është jetike për të që të rindërtojë lentet me të cilat njerëzit të lexojnë dhe interpretojnë informacionin në mënyrë që  të mund të arrijnë gjithmonë në përfundimin” e duhur”.
Dhe për ta bërë këtë, partia po kërkon të forcojë ideologjinë në të gjitha aspektet e shoqërisë, nga qeveria, kompanitë, shkollat, fshatrat rurale dhe komunitetet e banuara urbane në internet, sipas direktivës.
Për shembull, ndërmarrjeve u duhet të kombinojnë punën ideologjike dhe politike me prodhimin e përditshëm, funksionimin, menaxhimin dhe zhvillimin e burimeve njerëzore, në mënyrë që punonjësit të “zgjidhin dyshimet ideologjike, të shuajnë shqetësimet shpirtërore dhe etjen kulturore dhe të lehtësojnë presionin psikologjik”, raporton abcnews.al
Disa fshatra, për shembull, kanë dyfishuar edukimin ideologjik nëpërmjet altoparlantëve të propagandës. Në provincën Anhui, këto lloj altoparlantësh propagandistikë janë vendosur në 10,000 fshatra.
“Dëgjimi i altoparlantëve dhe  fjalimet e  rëndësishme të Sekretarit të Përgjithshëm janë bërë një prirje e re midis fermerëve dhe banorëve rurale,” theksohet në artikull.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button