Në këtë vend ka një lagje që quhet ‘E Shqipëtarëve’, do habiteni se sa bukur është aty

Fshati shqiptar apo Arnavutköy është një lagje në Stamboll e vendosur mes Ortakoy dhe Bebek-ut në pjesën bregdetare të ngushticës së Bosforit.

Shqiptarët në Turqi përbëjnë një komunitet prej rreth 500 mijë deri 1.3 milionë banorësh, ndërsa sipas disa burimeve tjera nurmri i personave me prejardhje shqiptare është rreth 5 milionë.

Si pasojë e dokrinës së shenjtë serbe dhe si pasojë e migrimit shqiptar gjatë kohës së perandoris Omane një numër i konsiderueshem i shqiptarëve kanë marr shtetësinë turke pas krijimit të saj. Për shkak të mungeses së regjistrimit të popullsisë sipas racës edhe numri i shtetasve turk me prejardhje shqiptare nuk mund të dihet saktësisht.

Si do që të jetë dihet se në Stamboll ka pasur familje të racës shqiptare që kanë jetuar dhe punuar atje. Por, përkundër të dhënave që nuk dihen për shqiptarët që jetojnë në Turqi, “Fshati shqiptar” nuk gëzon fatin e njejtë me humbjen e gjurmëve si pjesët tjera, sepse Arnavutköy-it ia kanë vënë emrin disa u shtarë shqiptarë që kanë luftuar përkrahë Sulltan Mehmetit në vitin 1468 në betejën për çlirmin e Stambollit.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button