Pse Covid -19 duket se po i “kursen” fëmijët? Studimi i ri ofron një përgjigje.

Studiuesit në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, dhe kolegët e tyre kanë përcaktuar një faktor kryesor, se përse Covid-19 duket se infekton dhe sëmur të rriturit dhe të moshuarit në mënyrë preferenciale, ndërsa duket se nuk kursen fëmijë të vegjël.

Fëmijët kanë nivele më të ulëta të një enzime apo ko-receptori që SARS-CoV-2, virusi ARN që shkakton Covid-19, ka nevojë për të pushtuar qelizat epiteliale të rrugëve të frymëmarrjes në mushkëri. Gjetjet, të botuara në “Journal of Clinical Investigation”, mbështesin përpjekjet për të bllokuar enzimën për të trajtuar ose parandaluar potencialisht Covid-19 tek njerëzit e moshuar.

“Studimi ynë ofron një arsyetim biologjik,se përse veçanërisht foshnjat dhe fëmijët shumë të vegjël, duket se kanë më pak të ngjarë të infektohen apo të kenë simptoma të rënda të sëmundjes”- thotëXhenifer Sukre, asistent/profesoreshë e pediatrisë (neonatologjisë), që drejtoi studimin bashkë me Xhonatan Kropski, asistent/profesor i mjekësisë.

Ka ende shumë për të mësuar rreth SARS-CoV-2. Por ajo që dihet tashme është:Pasi thërrmohet një grimcë virale në mushkëri, “thumbat” proteiniket dalin jashtë si majat e një gozhde në një top futbolli që lidhet me ACE2, një receptor në sipërfaqet e qelizave të caktuara të mushkërive. Një enzimë qelizore e quajtur TMPRSS2 e copëton proteinën në formë gozhde, duke bërë të mundur që virusi të shkrihet në membranën qelizore dhe të “depërtojë” në qelizë. Pasi të futet brenda, virusi e pushton makinerinë gjenetike të qelizës për të bërë kopje të ARN-së së tij.

Sukre dhe Kropski, që kanë bashkëpunuar që nga viti 2016 në studimet e sëmundjeve të mushkërive tek foshnjat e lindura para kohe por edhe tek të rriturit, menduan se TMPRSS2 mund të kishte lidhje me ashpërsinë më të madhe të simptomave nga Covid-19 të vërejtura tek njerëzit e moshuar, në krahasim me fëmijët.

“Studimi ynë është i përqendruar gjithnjë në të kuptuarit e zhvillimit të mushkërive, dhe se si mushkëritë e foshnjave ndryshojnë nga mushkëritë e të rriturve në cenueshmërinë e tyre ndaj lëndimeve. Në këtë studim ne patëm një qasje të kundërt, dhe mundëm të shohim se si mushkëria në zhvillim arrin të mbrohet nga infeksioni SARS-CoV-2”- thotë Sukre.

Studiuesit ishin të mirë-përgatitur për të ndërmarrënjë studim të tillë. Si anëtarë të Rrjetit Biologjik të Qelizave të Mushkërive të Njeriut (HCA), ata dhe kolegët e tyre kishin ndërtuar një set të të dhënave për zhvillimin e mushkërive tek minjtë, duke përdorur një teknikë të quajtur RN-sekuenca me një qelizë të vetme. Ata zbuluan se ndërsa gjeni për ACE2, shprehej në nivele të ulëta në mushkëritë e miut, “TMPRSS2 dallohej për një aktivitet më të madh gjatë zhvillimit”- tha Shuler. Me ndihmën e patologëve në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, studiuesit morën dhe analizuan mostrat e mushkërive njerëzore të mbledhura nga dhurues të moshave të ndryshme, dhe konfirmuan një trajektore të ngjashme në shprehjen e TMPRSS2 me atë që kishin gjetur tek minjtë.

“Ajo që gjetëm, është se shprehja e (TMPRSS2) rritet ndjeshëm me plakjen, dhe ne e shohim atë në nivelin e gjenit dhe në nivelin e proteinave. Ne shohim shumë më tepër TMPRSS2 tek individët e moshuar, si tek njerëzit ashtu edhe te minjtë”– thekson Sukre.

Studiuesit përdorën gjithashtu sonda fluoreshente për të analizuar mostrat e autopsisë nga tre pacientë që vdiqën nga Covid-19, dhe gjetën virusin në 3 lloje të qelizave që shfaqnin TMPRSS2.TMPRSS2, është i mirënjohur për rolin e tij në zhvillimin e kancerit të prostatës. Barnat që e bllokojnë enzimën dhe që janë miratuar për trajtimin e kancerit të përparuar të prostatës, po testohen aktualisht si trajtime të mundshme për Covid-19.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button